Hyvä tietää

OnBike-pyöräilymatkan varaaminen

Varaa matkasi OnBike-nettikaupasta tai asiakaspalvelumme kautta

Helppo ja vaivaton OnBike-nettikauppa on aina auki

Nettikauppamme on avoinna joka päivä ympäri vuorokauden! Sieltä voit varata pyöräilymatkasi hetkessä ja maksaa varausmaksun joko verkkopankkisi kautta tai luottokortilla.
Matkan varaus käy kätevästi kohdesivulla VARAA MATKA -painikkeen kautta. Omaan ikkunaan avautuvalla varaussivulla voit vielä tarkentaa hakuasi yhden tai kahden hengen matkaksi. Järjestelmä ohjaa varauksen tekemistä ja etenemistä. Hotellin osalta sinun tulee valita, montako huonetta haluat varata. Jatka painikkeella pääset eteenpäin varauksessa. Varausta tehtäessä pakollisia tietoja ovat nimi, sukupuoli, osoite, sähköposti ja puhelinnumero.
Hyväksymällä matkaehdot pääset maksamaan matkasi ennakkomaksun. Kun varaat nettikaupasta, maksat ennakkomaksun varauksen yhteydessä.

Puhelinmyyntimme neuvoo ja palvelee

Voit varata OnBike-matkasi myös puhelimitse numerosta 0300 870 520. Jos sinulla on lomaasi liittyviä kysymyksiä, et välttämättä osaa päättää sopivaa lomakohdetta tai joku muu asia vielä mietityttää, anna meidän auttaa. Etsimme sinulle mieleisesi vaihtoehdon valikoimastamme. Tavoitat meidät puhelimitse arkisin kello 09.00 – 17.00 (kesällä 10-16). Voit myös lähettää kyselysi sähköpostilla osoitteeseen info@onbike.fi.
Puhelinpalvelusta varatusta matkasta lähetämme sinulle pankki- ja viitetiedot sähköpostiisi. Loppumaksun voit suorittaa myös luottokortillasi. Sähköpostin liitteenä on linkki josta pääset maksamaan matkasi loppuosuuden kätevästi Paytrailin kautta.
Puhelujen hinnat: 8,35 snt/puhelu + 25,65 snt/min.

Maksutavat

Voit maksaa matkasi verkkopankin kautta, luottokortilla, laskulla tai osamaksulla.

Verkkomaksu pankin kautta

Mikäli varaat matkasi netistä, voit maksaa ennakko- ja loppumaksun seuraavien pankkien tileiltä: Nordea, Osuuspankki, Sampo Pankki, Säästöpankki / Aktia, Nooa, Handelsbanken, Ålandsbanken, Tapiola ja S-pankki. Verkkopankkimaksamiseen liittyvän maksu- ja rahoituspalvelun toteuttaa Paytrail Oyj yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa.  Paytrail Oyj ostaa maksusuorituksen ja tilittää sen kauppiaalle. Käyttäjän kannalta palvelu toimii aivan kuten perinteinen verkkomaksaminenkin. Loppumaksun voit suorittaa myös kortillasi. Matkavahvistus sähköpostin liitteenä on linkki, josta pääset maksamaan matkasi loppusouuden kätevästi Paytrailin kautta.

Verkkomaksu luottokortilla

Mikäli haluat maksaa nettivarauksesi ennakko- ja loppumaksun Visa, Visa Electron, Amex, Diner Club tai MasterCard-korteilla, OnGolf toimii ainoastaan tuotteiden ja palveluiden markkinoijana ja lisäksi toimittaa tuotteet ostajalle. Reklamaatioista vastaa Paytrail Oyj ja toimii Visa, Visa Electron, Amex, Diner Club tai MasterCard-korteilla tehtävissä maksuissa tuotteen myyjänä ja kauppa syntyy asiakkaan ja Suomen Verkkomaksut Oy:n välille. Myyjän vastuulla ovat kaikki kauppaan liittyvät velvoitteet. Paytrail Oyj on myös maksun saaja. Paytrail Oyj, y-tunnus: 2122839-7 Innova 2, Lutakonaukio 7, 40100 Jyväskylä, Puhelin: 0207 181830.

Maksu Jousto Laskulla ja Osamaksulla

Jousto on verkkokaupan mukavin maksutapa, jolla voit maksaa Jousto Laskulla tai Jousto Osamaksulla yli 4000 suomalaisessa verkkokaupassa. Laskulla saat 14 vrk maksuaikaa (laskutusmaksu 4.90 €) ja Osamaksulla max. 24 kk maksuaikaa (laskutusmaksu 4,90 € ja kuukausikorko 2,42 %). Lisätietoja Joustosta osoitteessa www.jousto.com.

Kenelle OnBike-matkat on suunnattu?

OnBike-pyöräilylomat on tarkoitettu kaikille, sillä monipuolisesta tarjonnastamme löydät vaihtoehtoja enemmän ja vähemmän pyöräilleille.

Matkamme on jaettu kolmeen eri kokemustasoon, joiden avulla pystyt arvioimaan matkan soveltuvuuden sinulle ja valitsemaan parhaiten lomatoiveitasi vastaavan kohteen valikoimastamme.

OnBike-lomalle voit lähteä vaikka kokemusta pyöräilystä ei olisi vielä kertynyt,  sillä lähes kaikilla matkoilla on saatavilla myös sähköpyöriä. Sähköpyörällä jaksat polkea helpommin myös pidemmät päivämatkat ja jyrkemmät mäet. Hyvä peruskunto on kuitenkin syytä olla, sillä loman aikana pyöräillään useampana päivänä.

Lue lisää tasoista välilehdellä Kokemustasot.

Miten valmistautua OnBike-pyöräilylomaan?

Voit valmistautua tulevaan pyöräilylomaasi jo kotona, jolloin varmistat, että saat kaiken irti matkastasi, jaksat polkea pitempään, nautit matkanteosta ja pääset perille hyvävoimaisena. Jatkuva, ympärivuotinen huolenpito kunnostasi ja hyvinvoinnistasi varmistaa jaksamistasi myös pyöräilymatkalla. 

Istu satulaan

Jos harrastat pyöräilyä, kannattaa pyörälenkeillä polkea myös muilla kuin vain tasaisilla teillä. Vaihtele matkojen pituutta ja kestoa, jolloin lomalla ajettavat kilometrit ja ylämäet eivät tunnu raskailta. Myös vähemmän pyöräilevien kannattaa ennen matkaa käydä polkemassa, jotta istuinlihakset tottuvat satulaan eivätkä lihakset kipeydy niin helposti. Parhaaseen tulokseen pääset monipuolisella pyöräilyllä, muulla pitkäkestoisella liikunnalla ja myös lihasvoimaa kehittävillä harjoitteilla. 

Tasapainoinen ruokavalio

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio, päivän aikana nautitut välipalat ja riittävä nesteytys ovat tärkeitä jaksamisen kannalta. Pyöräretkillä on aina hyvä olla mukana esim. banaania, pähkinöitä, rusinoita, kuivattuja hedelmiä, energiageeliä tai muuta välipalaa, joka imeytyy elimistöön nopeasti. Vesi on paras nestetasapainon säilyttäjä ja sitä kannattaa nauttia runsaasti päivän aikana.

Palauttavat yöunet

Hyvän ja riittävän unen avulla palaudut paremmin päivän seikkailuista ja heräät virkeänä seuraavaan ajopäivään. 

Iloinen mieli

OnBike-pyöräilymatkalla matkan päämäärä ei ole kaikki kaikessa. Älä siis laske vain kilometrejä, nousuprosentteja tai ajotunteja. Lomalla ei tarvitse suorittaa. Muista havannoida ympäristöäsi, kerätä voimaa auringosta, ihastella paikallista elämää ja ennen kaikkea uskalla nauttia matkan teosta. Pakkaa siis mukaan paljon iloista mieltä ja vähän seikkailuhenkeä.

Millaisia pyöriä OnBike-matkoilla on tarjolla?

OnBike matkoilla pyörävuokra kuuluu paketin hintaan. Yleensä voit valita pyörän lomaviikollesi parin eri vaihtoehdon joukosta toiveidesi ja kuntotasosi mukaan. Alla hieman yleistietoa erilaisista pyörämalleista. 

1. Sähköpyörät:

Melkein kaikissa OnBiken kohteissa on valittavissa sähköpyörä. Sähköpyörän suuri plussa on, että vähemmällä kunnolla pääset pitemmälle ja korkeammalle kun sähkö auttaa eteenpäin pääsemistä. Sen avulla vähemmänkin polkenut pysyy helposti ryhmän mukana, eivätkä pienet nousut ja pitkät suorat vie voimia. Pystyt säätelemään sähköavustuksen määrää omien toiveidesi ja maaston mukaan. Sähköpyöriä on eri tyyppejä erilaisilla rungoilla – jotkut enemmän maantiellä ajoon, jotkut taas maastopyöräilyyn. 

2. Maantiepyörät:

Kevyt hiili- tai alumiinirunkoinen pyörä, jossa on kapeat renkaat ja käyrä ohjaustanko. Eteenpäin nojaava ajoasento on matala, mikä pienentää ilmanvastusta ja matka taittuu vauhdikkaasti. Maantiepyörä soveltuu kokeneelle pyöräilijälle ja on parhaimmillaan, kun ajetaan kuivilla päällystetyillä teillä.

3. Sport-pyörät:

Aktiivisen pyöräilijän väline ja kestosuosikki, joka sopii monelle. Sport-pyörät ovat usein alumiinirunkoisia ja niissä on suora ohjaustanko, mikä mahdollistaa pystymmän ja mukavamman ajoasennon, josta on helpompi havainnoida ympäristöään. Monissa Sport-pyörissä on myös kapeat renkaat, mikä helpottaa ja nopeuttaa ajoa asfaltilla. 

4. Kaupunkipyörä:

Hyvin rullaava vaihteellinen peruspyörä tasaisille pyöräteille. Leveähköt renkaat, hyvä rullaavuus, helppo ajettavuus, sopii tasaiseen maastoon ja kaupunkiajoon. Kaupunkipyörissä on toisinaan myös jalkajarrut.

Oma pyörä:

Halutessasi voit ottaa myös oman pyöräsi matkalle mukaan. Pyörän kuljettaminen lentokoneen ruumassa on maksullista. Lentokuljetusta varten pyörä on myös laitettava tarkoitukseen suunniteltuun kuljetuslaukkuun ja purettava osiin. Olethan yhteydessä OnBike:n toimistoon, jos haluat lisätietoja tästä vaihtoehdosta. 

Pyöräilykypärä:

Suosittelemme oman pyöräilykypärän ottamista mukaan. Vaikka vuokrakypäriäkin saa lähes joka paikasta, on hygieniasyistä mukavampi käyttää omaa kypärää. Suomessa myytävien kypäröiden pitää täyttää CE-1078 määräykset eli kypärä on testattu kolmessa erilaisessa testissä.

Mitä pakata pyöräilylomalle mukaan?

Millaisia varusteita kannattaa pakata pyöräilymatkalle mukaan?

Pyöräilyyn sopii parhaiten ihonmyötäinen vaatetus, joka on myös mielellään tuulenpitävä. Turhan väljät vaatteet lisäävät ilmanvastusta ja voivat olla vaarallisia joutuessaan esim. pyörän pinnojen väliin. Vaatteiden on hyvä olla hengittäviä, jolloin iholle ei pääse kertymään hikeä vaan kosteus haihtuu helposti. Hotelleissa kuivatustilat ovat rajalliset ja jos matkasi aikana on tarvetta pestä käsin ajovaatteitasi, niin tekniset asusteet kuivuvat parhaiten. 

Pyöräilykenkien on hyvä olla jäykkäpohjaiset, monet käyttävät pyöräillessään myös lukkokenkiä tehostaakseen polkemista. 

Takamuksesi pitää eniten siitä, että käytät pyöräillessäsi pehmustettuja housuja. Ajaessa voi käyttää myös geelisatulaa, joka pehmentää istumatuntumaa retkillä. Housujen kohdalla on hyvä välttää vahvoilla saumoilla ommeltuja housuja tai yleensäkin liian suuria asusteita.

Ehdoton pyöräilyvaruste on kypärä, joka tulee olla virallisesti hyväksytty. Suomessa myytävien kypäröiden pitää täyttää CE-1078 määräykset eli kypärä on testattu kolmessa erilaisessa testissä. 

Varustelista:

Nämä ovat ehdotuksia mukaan otettavista varusteista, jotka tekevät pyöräilypäivistäsi mukavampia:

 • Pyöräilykypärä
 • Vettä- ja tuulta pitävä takki ja housut
 • Pitkälahkeiset, ihonmyötäiset trikoot / housut 
 • Ohuempi pyöräilytakki (esim. aamuja tai tuulta varten)
 • Pehmustetut pyöräilyshortsit / ajohousut
 • T-paitoja / pyöräilypaitoja 
 • Liikuntaan suunniteltuja alushousuja (mielellään saumattomat)
 • Urheilusukkia 
 • Pehmustetut pyöräilyhanskat / geelihanskat (koko sormilla ja puolikkailla)
 • Pyöräilykengät (jäykkäpohjaiset) tai lukolliset klossikengät
 • Huivi suojamaan kaulaa esim. putkihuivi
 • Aurinkolasit ja pyöräilylasit pilviselle säälle. 
 • Pieni reppu  

Muuta hyödyllistä mukaan:

Muuta pakattavaa:

 • Vaatteita iltaruokailuja ja muuta lomailua varten
 • Toiset kengät 
 • Päähine
 • Uikkarit

OnBike-pyöräilylomat on jaettu kolmeen eri kokemustasoon

Valitsemalla kohteistamme taitotasoasi parhaiten vastaavan matkan, varmistat lomasi onnistumisen.

1. Arkipyöräilijä

Harrastat säännöllisesti liikuntaa ja sinulla on hyvä peruskunto. Siirryt pyörällä paikasta toiseen sujuvasti ja takapuolesi on jo tottunut satulan muotoiluun. Reittien pituus ja haastavuus saattaa vaihdella eri päivinä vaikka pääsääntöisesti matkataan tasaisessa maastossa. Pienet nousut ja mäet eivät ole sinulle ongelma. Nousut poljetaan omaan tahtiin ja päivämatkat jättävät tilaa pysähdyksille matkan varrella.

2. Harrastepyöräilijä

Pyöräilet viikoittain ja jaksat istua pyörän päällä pidempiäkin matkoja. Nousut ja epätasainen maasto tuovat sinulle mukavaa vaihtelua pyöräretkiin. Jos matkan varrelle osuu kiinnostavaa nähtävää tai koettavaa, ei pieni pysähdys haittaa. Pyöräily tahti pidetään reippaana ja taukoja pidetään matkan aikana sopivin välein.

3. Aktiivipyöräilijä

Pääasiallinen kulkuvälineesi arjessa on pyörä tai vaihtoehtoisesti pyöräily on sinulle säännöllinen urheilumuoto. Päivämatkat ovat pitkiä tai maasto muuten haastavaa. Matkalle osallistuminen vaatii vahvaa pyöräilytaustaa ja erittäin hyvää fyysistä kuntoa.

Nämä tasot ovat suuntaa antavia ohjeistuksia ja viikko-ohjelma rakentuu aina lopulta ryhmän toiveiden ja tason mukaan. Jaksamiseesi vaikuttaa reittien ja kohteen lisäksi myös paljon valittu pyörä. Korkeammankin kokemustason matkalla pysyy hyvin vauhdissa mukana, kun alle valitsee sähköavusteisen pyörän. Mikäli oma jaksamisesi arveluttaa, voit aina soittaa meille, niin pohdimme yhdessä sinulle vaihtoehdon, jonka avulla nautit viikosta.

Matkavakuutus

Aina ei kuitenkaan kaikki mene matkoilla ihan putkeen.

Matkavakuutus sisältää matkustajavakuutuksen ja matkatavaravakuutuksen. Matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi matkasairauden hoitokulut, ja matkatavaravakuutus varkaus- ja rikkoutumisvahinkoja. Riittävä matkavakuutus sisältää myös peruutusturvan mikäli joudut peruttamaan matkan ennen lähtöä. Matkavakuutukseen voi sisältyä myös muita ominaisuuksia, kuten päiväraha tai haittakorvaus, mutta näistä on sovittava erikseen. Oman matkavakuutuksen sisältö selviää vakuutuskirjasta ja matkavakuutusehdoista.

Matkavakuutus myönnetään yleensä vain vakituisesti Suomessa asuville, ja myöntämiselle on olemassa myös esimerkiksi yläikärajoja. Jos matkavakuutus on jo olemassa, kannattaa tarkistaa onko vakuutusmäärä riittävä kun matkustaa perheen kanssa. Tietynikäiset lapset kuuluvat usein vanhempiensa matkavakuutuksen piiriin ja joillakin yhtiöillä piiriin kuuluvat myös lastenlapset. Lasten ja lastenlasten ikärajat vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin.

Kannattaa miettiä minkälaista vakuutusta kaipaa: matkakohtainen matkavakuutus on voimassa matkan keston ajan, jatkuva matkavakuutus on voimassa vuoden kerrallaan. Matkavakuutusten, sekä matkakohtaisen että jatkuvan, voimassaoloaika on rajattu usein 45 vuorokauteen tai 3 kuukauteen. Jos matka kestää yhtäjaksoisesti pidempään, on etukäteen sovittava vakuutuksen voimassaoloajasta. Jatkuva matkavakuutus sopii hyvin useita kertoja vuodessa matkaaville. Silloin ei tarvitse joka kerta erikseen miettiä ja tehdä vakuutussopimusta.

Matkavakuutuksissa on myös voimassaoloalue, joka vaihtelee yhtiöittäin. Matkavakuutusta otettaessa voi usein valita alueen, joka on joko Pohjoismaat tai koko maailma. Useat matkavakuutukset ovat voimassa myös Suomessa tehdyillä matkoilla. Vakuutustoimistot ovat vetäneet rajan, jonka ulkopuolella vakuutus astuu voimaan, kuten esimerkiksi 50, 70 tai 100 kilometrin päässä asumapaikasta. Siten matkavakuutukset ovat voimassa myös esimerkiksi kilometrirajan ylittävillä matkoilla sukulaisten luo.

Vakuutuksiin sisältyvä omavastuuosuus on se summa jonka joutuu vahingon sattuessa itse maksamaan, ja ylimenevän summan korvaa vakuutusyhtiö. Matkan keskeyttämiskorvaus maksetaan vain, mikäli matkaaja on joutunut sairaalan tai palaamaan pakottavasta syystä. Pilalle mennyttä lomaa ei matkavakuutus korvaa. Kannattaa huomioida, että kilpaurheilu tai sen harjoittelu, sekä eräät riskialttiit harrastukset on rajattu matkavakuutusten ulkopuolelle. Mikäli lomalla aikoo harrastaa lajeja, joihin sisältyy tavallista suurempi riski, niistä kannattaa jutella vakuutusvirkailijan kanssa vakuutusta ottaessa.

Matkavakuutuksen ottaminen

Matkavakuutusten miettimiseen ja ottamiseen kannattaa käyttää hieman aikaa. Vakuutuksia miettiessä voi vierailla eri vakuutusyhtiöiden toimistoissa, tai käyttää netissä olevia matkavakuutuslaskureita. Vakuutusasioista kannattaa kysellä rohkeasti, jotta saa selville edullisimman ja itselleen sopivimman vaihtoehdon. Käynti useammassa vakuutusyhtiössä kannattaa, jotta niistä saatuja tarjouksia voi rauhassa vertailla. Tarjousta pyytämällä ei sitoudu mihinkään. Kun keskustelee vakuutuksesta virkailijan kanssa, tämä usein antaa valmiit matkavakuutusehdot, jotka allekirjoittamalla sopimus astuu voimaan. Mikäli ottaa matkavakuutuksen lisäksi muita vakuutuksia, saattaa niistä samasta paikasta hankittuna saada alennuksia. Jos lähtee matkalle hetken mielijohteesta, eikä ehdi kiertää vakuutustoimiston kautta, voi vakuutuksen hankkia vielä lentokentän automaatista.

Yleisimmät matkavakuutukset saat Pohjola Vakuutukselta, If:ltä tai Tapiolasta.

teksti rantapallo.fi sivuilta

Terveys ja turvallisuus

Tarkista lomakohteesi terveystilanne  sekä tarvittavat rokotukset ennakkoon ja pidä omaisuudestasi matkan aikana huolta.

Kohteeseen saavuttuasi ja liikkuessasi yleisillä paikoilla, pidä huoli tavaroistasi taskuvarkaiden varalta. Jätä arvokorut kotiin. Rahat ja arvoesineet on turvallisinta säilyttää hotellin tallelokerossa. Pidä mukana vain kulloinkin tarvitsemasi määrä rahaa. Vakuutus ei korvaa käteisen rahan katoamista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista www.thl.fi. Matkustusturvallisuuteen liittyvät asiat löytyvät ulkoasiainministeriön julkaisemilta sivuilta. Ulkoministeriö julkaisee matkakohteita koskevia matkustustiedotteita. Noudatamme Ulkoministeriön matkustussuosituksia. www.formin.fi

Palaute

Kerro mielipiteesi OnBike-matkoista. Kokemuksia, näkemyksiä, ehdotuksia. Kiitoksia tai risuja. Ne auttavat meitä kehittämään pyörämatkojamme vieläkin paremmiksi. Jos viestisi koskee jotain erityistä matkaamme tai pyöräilykohdettamme, niin laita tiedot siitä viestiisi. Kiitos.